måndag 23 januari 2012

Macao Tartan

Det kan vara kul att göra lite "research" inför sitt blogginlägg. Som när man undrar över varför Max Mara har gett namnet Macao Tartan på ett par strumpbyxor. Ja, tartanrutiga är de. Men Macao? Det är en region i södra Kina, vilken i drygt 400 år var en portugisisk koloni. Tartanrutor är ingenting som jag associerar med varesig Kina eller Portugal, utan snarare Storbritannien. Det brittiska imperiet anlade visserligen Hongkong inte långt från Macao, menmen.. Nog spekulerat.
Mitt exemplar är i färgen Viola och det är en mörkt, mörkt lila nyans. Hade det inte varit för den gnutta dagsljus som fanns när jag tog bilderna hade strumpbyxan lika gärna kunnat tas för att vara svart. Jag upplever förvisso att rutorna på sina håll är svarta, men det mesta är lila. Det finns också gulgröna linjer som livar upp det hela lite.Den är stickad i 40 denier, men tjockleken är väldig ojämn. Till exempel, nere vid tårna är tyget nästan genomskinligt och där rutmönstret är som mörkast är strumpan istället rätt tjock och klumpig. Just detta gör att jag inte finner den gediget gjord. Speciellt då man av fotografiet på förpackningen tror att man köper en produkt som är jämn över hela ytan. Många andra strumpbyxor som är - och det är meningen att de ska vara - tjocka och tunna beroende på ställe annonserar med, exempelvis, att det är 20 denier respektive 50 denier. Det borde vara så här med. Gnällig? Japp!Trots överraskande tunna partier så har den hållt hittills under de 2-3 dagar jag burit plagget. Dock känner jag mig lite nervös för att det ska gå något hål vid hälar eller tår. Storlek valde jag efter tabellen för vikt och längd, men den var faktiskt för stor. Tartanstrumpan hasar förvisso inte ned, men den känns något "sladdrig" då det är för mycket tyg till godo.

Utseendemässigt är det en strumpbyxa som är bra att ha, den passar till mycket är hyfsat diskret. Men ärligt talat finns det strumpbyxor med liknande egenskaper för en billigare peng. Fullpris på denna är nämligen omkring 25 £, och det är den inte värd..In English: Purple coloured Macao Tartan tights from Max Mara. Knitted in 40 denier, but that's actually very unevenly. At toes and heels, for example, the fabric is very thin, and at the blackest spots, it's very thick. And that's not what you imagine when looking at the picture at the packaging. So, for a price about 25 £, I am rather disappointed.

4 kommentarer:

 1. Historie om rutene har ikke jeg tekt noe over, men skulle jeg tippe ville jeg sagt Skotland....Bare at de går vel mer i røde nyanser:o)

  SvaraRadera
 2. Jag instämmer med Strömpebukser angående Skottland. I mitt tycke är dessa strumpor skotsk rutiga, fast i en ganska mörk färg. En tanke hos mig är att macao kan mena vilken kulör rutorna är i.
  Strumporna var för övrigt snygga, men det verkar vara dålig kvalitet till det hutlösa priset.

  SvaraRadera
 3. Strømpebukser: Skottland, jo precis. Och ett par bra röda rutiga drömmer jag fortfarande om..

  hakan: Allright!

  LM: Jo, priset framstår som ett skämt. Nu betalade jag visserligen inte fullpris för dem, men det var säkert ändå alldeles för mycket..

  SvaraRadera