fredag 22 december 2017

Gatta Bio-Eco

Det lackar mot jul! Kära vänner, den här månaden har gått alldeles för fort. Egentligen hade jag tänkt göra en liten shoppingguide innan jul, men hah, vem är jag?
Nåja, idag blir det ett par enkla svarta strumpbyxor här på bloggen. Det fina med dessa är att de sägs vara miljövänliga. Jag är idel öra.
Låt oss kika på Bio-Eco tights i 40 denier från Gatta:


Okej. På bilden ovan fuskar jag. Då jag köpte dessa förra december, på julmarknadsresa i Polen, så var följden att enbart 40 denier kändes väl kyligt för säsongen när jag återvände hem. Under vintern blev det istället att jag använde dem som ett förstärkningsplagg, oftast ovanpå en tunnare stödstrumpbyxa, och det är det vi ser på bilden ovan. 
Det är först nu i höst som jag har kommit att använda dem au naturel, vilket ses på bilden nedanför.

En av de första gångerna jag bar plagget så hade jag den sedvanliga oturen sten i skon, vilket orsakade ett hål nere vid tårna. Jag fick dock ej för mig att laga det, vilket jag antar var att jag ville se hur länge plagget håller sig snyggt. Och det visar sig vara länge..
Jag har tappat räkningen men det har passerat 10 dagar. Det är först nu som det där lilla hålet har utvecklats till en liten reva som löper längs med fotsulan - och nu känner jag för att sätta nagellack på det. Jag har blivit väldigt förtjust i kvaliteten på tyget nämligen, och vill gärna använda strumpbyxan så länge det går.Förpackningen säger att strumpbyxan är gjort av "Fulgar-BIO yarn woven from natural materials, manufactured using environmentally friendly technologies". Vad Fulgar är sa mig dock ingenting tills jag googlade. Tydligen är det ett Italienbaserat företag som sysslar med utveckling av fibrer för bland annat sportkläder och strumpor. Lite kul.
Kompositionen av tyget är dock inget konstigt annars, det är 93 % polyamid och 7 % Lycra-elastan.

Vidare går det att läsa att ett av de naturliga växtmaterialen som använts till tyget är ricinus communis, som används till tillverkning av ricinolja. Tyget ska kunna hämma tillväxten av bakterier, har exceptionell elasticitet, stå emot "mekaniska" skador samt vara snabbtorkande och trevliga på huden.
Jag är ingen som sysslar med bakterieodling så det påståendet kan jag inte bemöta. Elasticiteten är bra, stenen borde väl antas som en s k mekanisk skada kanske..? men annars har tyget stått emot superbt. Och komforten ja. Tyget har den där touchen av bomull som är riktigt fin. Och det är den känslan som gör att jag är mer sugen på att rädda de här från fortsatta revor nu än jag kanske hade varit om det gällt en random annan svart 40 denier. Passformen är fin och inga justeringar under dagen behövs heller.

Bristen på storlekar är dock lite negativt, den finns bara i S - L och jag har M. Å andra sidan anger storlekstabellen ett rätt generöst spann i cm, L ska kunna passar någon som är 178 cm lång och har 124 cm som höftmått.
Bio-Eco tights kostar 38  vilket är knappt 100 kr. Har ni möjlighet så tycker jag absolut att ni ska plocka upp ett eget par!


In English: Bought these 40 denier Bio-Eco tights from Gatta last Christmas and have worn them as an extra layer over thinner tights during winter months, and as they are during the autumn. I must say that I'm very pleased with the feeling of them! Was unlucky in the beginning with a stone that cause a hole, but since then they've stayed in shaped! 
They're made with special Fulgar yarn, a company who develops environment friendly fabrics for sports clothing, hosiery and other things. Well, I can't find much bad to say about these. Costs 38 złoty which is kind of a bargain.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar